Musiikkimedioita suomalaisille

 • Nettisivut ja lehdet

  February 13, 2019 By adminy 1 comments

  Digitalisaatio vei lehdet nettiin

  Suomalaiset ovat aina olleet musiikkia rakastavaa kansaa. Monista muista pienistä valtioista meidät erottaa se, että vaikka meillä on laaja oma musiikintuotanto, olemme aina olleet innokkaita kuuntelemaan myös kansainvälistä musiikkia. Suomesta on löytynyt erilaisia musiikkiaiheisia lehtiä jo vuosikymmenien ajan. Vielä parikymmentä vuotta sitten lähes jokaisen nuoren kuukauden kohokohta oli Suosikki-lehden tipahtaminen postiluukusta. Keskiaukeaman julisteita teippailtiin seinille ja suosikkiartistien haastattelut luettiin, kunnes ne osattiin melkein ulkoa.

  Nykypäivänä meno on muuttunut suurelta osin internetin suosion kasvun vuoksi. Haastatteluja ja artikkeleita luetaan toki edelleen, mutta tänä päivänä se tapahtuu useimmiten jonkin digitaalisen laitteen välityksellä. Tästä syystä lähes kaikki Suomen musiikkiaiheiset lehdet ovat siirtäneet toimintaansa myös internetin maailmaan. Ajan hermolla pysyminen jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa on sanomalehdille ja niiden kustantajille elinehto. Perinteisille lehtien paperiversioillekin on kuitenkin vielä olemassa oma vankka kannattajajoukkonsa, minkä vuoksi useimmat musiikkilehdet ovatkin luettavissa sekä perinteiseen tyyliin että digitaalisesti.

  ·       Soundi

  Soundi on Suomen suurin musiikkiaiheinen lehti ja sitä kustantaa Pop Media. Soundi perustettiin Tampereella vuonna 1975 Waldemar Walleniuksen ja Pekka Markkulan toimesta. Lehti ilmestyy 11 kertaa vuodessa ja sitä painetaan kerrallaan 25 000 kappaletta. Soundin pääaihe on rockmusiikki. Kaikenkattavasta lehdestä löytyy muun muassa mielenkiintoisia bändihaastatteluja, levyarvioita, äänestyksiä, musiikkilistoja, kilpailuja ja keikka-arvioita. Lehti on myös vuodesta 2005 saakka myöntänyt joka vuosi käsityönä tehdyn Soundi-palkinnon jollekin merkittävälle suomalaiselle musiikkivaikuttajalle.

  Soundi-lehden voi ostaa perinteisenä paperiversiona kioskeista ja kaupoista ympäri maan. Jos lehden artikkeleita haluaa kuitenkin mieluummin selailla internetissä, onnistuu se menemällä osoitteeseen soundi.fi. Soundi-lehden kotisivut ovat hyvin kattavat ja siellä voi lukea lehden näköispainoksesta löytyviä artikkeleita. Jos koko lehden haluaa lukea kannesta kanteen, voi siitä ostaa Soundi.fi-sivustolla digitaalisen version. Tämän lisäksi sivusto on täynnä muuta mielenkiintoista luettavaa, hauskoja visoja ja viihdyttäviä kevennyksiä. Sivustolta löytyy myös useita linkkejä muiden Pop Median kustantamien musiikkiaiheisten lehtien kotisivuille.

  ·       Pop Media

  Pop Media on viihdemediayhtiö, joka on keskittynyt toiminnassaan elokuvaan ja musiikkiin. Pop Media ylläpitää useita eri musiikki- ja elokuva-aiheisia verkkosivustoja ja toimii eri aikakauslehtien kustantajana. Pop Media kustantaa yleisesti ottaen lähes kaikkia Suomen suurimpia musiikkiaiheisia aikakauslehtiä, kuten raskaan rockin erikoislehteä Infernoa, musiikin ajankohtaislehteä Rumbaa sekä Soundia. Kaikista aikakauslehdistä löytyy myös digitaalinen versio netissä. Rumbasta voi lukea esimerkiksi ajankohtaisia musiikkiuutisia Suomesta ja maailmalta, eri pubeihin, yökerhoihin ja klubeihin liittyviä kulttuuriuutisia sekä menovinkkejä musiikin ystäville. Infernon jutut keskittyvät pääosin raskaan rockin maailmaan, mutta lehdestä löytyy myös kevyempää luettavaa esimerkiksi kokkausvinkkien ja erilaisten kevennysten muodossa.

  Pop Median ylläpitämiä verkkosivustoja ovat myös esimerkiksi festivaalikalenteri festarit.fi ja keikkakalenteri meteli.net. Festarit.fi:stä löytyvät kaikki Suomen festivaalit listattuna aikajärjestykseen. Tapahtumien haku on helppoa sivustolta löytyvän kalenterin ja kartan avulla. Sopivan festivaalin löydyttyä pääsee sitä klikkaamalla siirtymään meteli.net -sivustolle. Meteli.netistä löytyy lisätietoa eri tapahtumista ja myös mahdollisuus ostaa niihin lippuja.

  ·       Musiikki-lehti

  Musiikki-lehti on valinta niille, jotka haluavat tarkastella musiikkia hieman tieteellisemmästä näkökulmasta. Musiikki-lehteä julkaisee Suomen musiikkitieteellinen seura, joka levittämällä tietoa musiikkikulttuurista ja musiikista edistää suomalaista musiikintutkimusta ja toimii Suomen musiikkielämän hyväksi.

  Ensimmäisen kerran lehti näki päivänvalon jo vuonna 1971. Musiikki-lehti on musiikintutkimuksen alan tieteellinen aikakauslehti, jonka julkaisussa käytetään vertaisarviointikäytäntöä. Vertaisarviointikäytäntö tarkoittaa sitä, että kaikki tieteelliset artikkelit lähetetään ennen julkaisupäätöstä asiantuntijalausuntokierrokselle, jossa ne arvioi kaksi musiikkitieteen asiantuntijaa. Eli käytännössä kuka tahansa musiikkitiedettä tutkiva henkilö voi kirjoittaa lehteen artikkelin. Asiantuntijoiden arvioiden perusteella artikkeli voidaan hyväksyä tai hylätä tai siihen voidaan vaatia määrättyjä muutoksia. Hyväksynnän jälkeen päätös artikkelin julkaisusta jää Musiikki-lehden päätoimittajille.

  Lehden artikkelit käsittelevät yleisesti suomalaista musiikintutkimusta koko laajuudessaan; sen metodologiaa, teoriaa sekä tutkimuskohteita. Jotta lukeminen ei kuitenkaan kävisi aivan täysin tiedepohjaiseksi, löytyy Musiikki-lehdestä myös muun muassa erilaisia kirja-arvosteluita, väitöslektioita, katsauksia kotimaiseen ja ulkomaiseen musiikintutkimukseen, sekä mielenkiintoisia keskustelupuheenvuoroja. Musiikki-lehden jutut julkaistaan pääosin suomen ja ruotsin kielellä.

  Muita musiikkiaiheisia medioita, joita suomalaiset käyttävät

  Internetin myötä musiikin kuuntelu ei enää rajoitu perinteiseen radioon tai CD-soittimeen. Lähes kaikilta radiokanavilta löytyy nykypäivänä kaikenkattavat nettisivut, missä voi lukea eri musiikkiaiheisia artikkeleita, tarkastella suosituimpien kappaleiden listoja ja kuunnella nettiradiota. Ilmaista YouTube-sivustoa käytetään myös yleisesti musiikin kuunteluun ja esimerkiksi musiikkivideoiden katseluun. Spotify on musiikkipalvelu, jossa voi musiikinkuuntelun lisäksi luoda omia listoja suosikkikappaleistaan ja hakea omaan makuun sopivaa musiikkia esimerkiksi genren, toiminnon tai tunnelman mukaan.

  Suomalaisten iltapäivälehtien nettisivuilta löytyy niin ikään kattavat musiikkisivut, joissa käsitellään yleensä sekä kotimaisen että ulkomaisen musiikkimaailman tapahtumia yleisellä tasolla. Musiikkikirjastot.fi on sivusto, joka on luotu helpottamaan musiikkiin liittyvää tiedonhakua. Sivustolta löytyy muun muassa säveltäjien teosluetteloita, suomalaisten kirjastojen musiikkitietokantoja, elokuva- ja televisiomusiikin tietokantoja sekä tietoa tekijänoikeuksista. Musiikkikirjastot-sivustolla voi myös kuunnella musiikkia, kysyä musiikista ja lukea musiikkiaiheisia blogeja. Lisäksi sivustolta löytyy hyviä menovinkkejä eri konsertteihin ja näyttelyihin. Musiikkikirjastot.fi on kaikille avoin ja ilmainen palvelu.

   

   

1 Comment

User
Addessy

https://vskamagrav.com/ – kamagra online pharmacy

Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top