Kaikkien aikojen parhaat suomalaisbändit

 • Suomen kaikkien aikojen parhaisiin bändeihin.

  February 13, 2019 By adminy 0 comments

  Esittelyssä Hanoi Rocks, Popeda, Pelle Miljoona Oy, Apulanta ja Amorphis

  Tässä artikkelissa paneudumme Suomen kaikkien aikojen parhaisiin bändeihin. Heti näin aluksi on sanottava, että listamme ei ole kattava, ja että valinnanvaikeus on ollut juttua kirjoitettaessa suuri. Musiikin paremmuus on aina makukysymys ja sinällään subjektiivista. Myös eriäviä mielipiteitä löytyy varmasti.

  Olemme kuitenkin päätyneet kertomaan artikkelissamme Hanoi Rocksista, Popedasta, Pelle Miljoona Oy:sta, Apulannasta sekä Amorphiksesta. Nämä kaikki bändit ovat olleet suosittuja, arvostettuja ja jättäneet jälkensä suomalaiseen – ja kansainväliseenkin – musiikkiin.

  Hanoi Rocks – kansainvälinen menestyjä

  Aloittakaamme kaikkien aikojen parhaiden suomalaisbändien esittely vuonna 1979 perustetusta Hanoi Rockista. Se oli pitkään Suomen kansainvälisesti menestynein yhtye. Hanoi Rocks oli myös yksi ensimmäisistä Aasiassa kiertueella olleista rockbändeistä; se oli esimerkiksi ensimmäinen länsimaalainen Delhissä esiintynyt rockyhtye. Bändi on edelleen huippusuosittu Japanissa, kuten myös esimerkiksi Briteissä ja USA:ssa.

  Yhtyeen menestyksekkäisiin vuosiin mahtui paitsi suurta suosiota, loistavia keikkoja ja biisejä, myös villiä rockelämää. Suurimman suosion vuosina bändin jäseniin kuuluivat Mike Monroe, Andy McCoy, Nasty Suicide, Sam Yaffa sekä Razzle. Yhtye joutui kuitenkin pian keskelle tragediaa, kun Razzle lähti Mötley Crüen laulaja Vince Neilin kanssa hakemaan autolla olutta kesken juhlien. Tämä automatka jäi Razzlen viimeiseksi Neilin kolaroitua kahden muun auton kanssa. Razzlen kuolema oli täydellinen shokki ja järkytys bändin muille jäsenille, eikä yhtye ollut enää koskaan entisensä. Bändi hajosi lopullisesti vuonna 1985, kun Michael Monroe ilmoitti jättäneensä yhtyeen.

  Hanoi Rocksin fanit saivat odottaa bändin comebackia pitkään, mutta vuonna 2001 se vihdoin tapahtui, osin uudella kokoonpanolla. Jäähyväiset Hanoi Rocksille jätettiin jälleen vuonna 2009.

  Popeda – Tampereen lahja rockmusiikille

  Popeda perustettiin vuonna 1977 Tampereella. Sen kokoonpano on muuttunut useitakin kertoja vuosikymmenten varrella, mutta laulaja Pate Mustajärvi on viihtynyt bändissä alusta saakka. Kokoonpanon ensimmäinen albumi – “Popeda” – ei vielä tavoittanut yleisömenestystä, vaan se myi vain 1 500 kappaletta. Bändin soundissa oli kuultavissa vielä uuden aallon sävyjä. Vasta 1980-luvun taitteessa musiikki muuttui nykyään tutuksi suomirockiksi. Menestystä tuli vasta viidennellä, “Kaasua…” -studioalbumilla. Se julkaistiin vuonna 1983, ja siitä tuli Popedan varsinainen läpimurtolevy.

  Yhtye koki todellisia huippuvuosia, mutta myös he kokivat surullisen tragedian. Vuonna 1986 bändissä alusta asti soittanut Arwo Mikkonen menehtyi lavalle kesken soundcheckin. Hänen kuolinsyykseen varmistui sydänkohtaus. Kaiken kaikkiaan Popeda on julkaissut parisenkymmentä studioalbumia sekä useamman live- ja kokoelmalevyn.

  Suomalaispunkin edelläkävijä Pelle Miljoona Oy

  Punkin rantauduttua Suomeen 1970-luvun loppupuolella oli vuonna 1979 perustettu Pelle Miljoona Oy yksi ensimmäisistä tunnetuista punkia suomalaiseen tyyliin soittaneista bändeistä. Yhtyettä edelsi Pelle Miljoona & 1980 -bändi, joka oli kasassa vuosina 1978 – 1979. Pelle Miljoona Oy:n keulahahmona oli vuonna 1955 syntynyt Pelle Miljoona, oikealta nimeltään Petri Tiili, joka on jatkanut musiikillista uraansa myös muiden yhtyeiden parissa. Pelle Miljoona Oy:n legendaarisimpana kokoonpanona pidetään sen ensimmäistä kokoonpanoa. Siinä soittivat Ari Taskinen, Tumppi Varonen sekä myöhemmin Hanoi Rocksissa maailmaa valloittaneet Andy McCoy ja Sam Yaffa. Kyseisellä kokoonpanolla levytettiin myös ikiklassikko “Moottoritie on kuuma”. Bändi hajosi ensimmäisen kerran vuonna 1983, mutta se on kasattu 2010-luvulla uudelleen yhteen useammankin kerran. Viimeisin comeback nähtiin vuosina 2018 – 2019.

  Apulanta – Heinolassa jyrää

  Seuraavaksi onkin aika siirtyä hieman tuoreimpiin suomalaisbändeihin, liki 30 vuoden päähän kuitenkin. Vuonna 1991 Heinolassa perustettiin yhä keikkalavoja ahkerasti kiertävä Apulanta. Vielä yhtyeen perustamisvuonna tuskin kukaan olisi osannut arvata nuorten miesten punkbändistä kasvavan niinkin valtavan instituution, mitä se tänä päivänä on.

  Bändin levyjä on myyty yli 500 000 kappaletta, ja sen julkaisemista sinkuista 21 on noussut Suomen virallisen listan ykkössijalle. Vaikka bändin alkutaival ei ollut helpoimmasta päästä ja osa bändin silloisista jäsenistä alkoi menettää jo uskoaan yhtyeeseen, myi jo bändin toinen kokopitkä “Ehjä” kultaa. Samalla Apulanta nousi koko kansan tietoisuuteen. Albumin suosiota oli siivittänyt jo vuonna 1995 julkaistu EP “Hajonnut”. Sillä kuultiin yhtyeen hittibiisi “Mitä kuuluu”. Pikkuhiljaa Apulanta on vakiinnuttanut itsensä yhdeksi Suomen suosituimmista rockbändeistä.

  Amorphis tutustuttaa ulkomaalaisetkin Kalevalaan

  Viimeisimpänä olemme listanneet kaikkien aikojen parhaiden suomalaisbändien joukkoon vuonna 1990 perustetun Amorphiksen. Bändi on tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että sen biiseissä käsitellään suomalaista mytologiaa. Sanoitukset ovat saaneet vaikutteita niin Kalevalasta kuin Kantelettarestakin. Sen lisäksi, että Amorphis on ollut suosittu suomalaisten metallidiggarien parissa, on se menestynyt myös kansainvälisesti. Se on tehnyt tätä kautta Suomea ja suomalaista mytologiaa tutuksi myös Suomen rajojen ulkopuolella. Esimerkiksi jo bändin toinen kokopitkä “Tales from the Thousand Lakes” on myynyt kansainvälisesti yli 250 000 kappaletta.

  Amorphis on ollut paitsi kaupallinen menestys, myös arvostelumenestys. Esimerkiksi arvostettu Metal Hammer -musiikkilehti valitsi vuonna 2013 Amorphiksen “Circle”-albumin vuoden parhaaksi levyksi. Pitkästä urastaan huolimatta bändi jaksaa rokata edelleen kovaa.

  Suomessa tehdään loistavaa musiikkia

  Suomalaiset saavat olla ylpeitä hienoista bändeistään, joiden musiikki jaksaa sytyttää vuosista ja jopa vuosikymmenistä toiseen. Tässä jutussa olemme halunneet nostaa esiin ensimmäisen maailmalla menestyneen suomalaisbändin Hanoi Rocksin, suomirokin klassikon Popedan, punkin vanhempaa ja uudempaa koulukuntaa edustavat Pelle Miljoona Oy:n ja Apulannan sekä raskaamman metallin konkarin Amorphiksen.

   

   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top