Kenen tekemää musiikkia kuuntelemme nykyään? Lue lisää!

 • Nykyajan huippusäveltäjät

  February 13, 2019 By adminy 0 comments

  Beethovenin, Bachin ja Sibeliuksen jalanjäljissä periaatteessa nykypäivänkin säveltäjät kulkevat – ajatus on pohjimmiltaan sama: tuottaa kuulijoille musiikillisia elämyksiä. Myös raha on oiva kannustin, sillä suosittu musiikki tuo tekijöilleen joissain tapauksissa myös huipputuloja ja vaurautta. Toisille menestys tuo valtavaa julkisuutta. Jotkut tekevät musiikkia suurelle yleisölle, osa vähän pienemmälle ja joillakin on tarkat genrerajat. On myös olemassa artisteja, jotka tekevät muille musiikkia pysyttelemällä itse kirkkaimman valokeilan ulkopuolella. Toiset taas ovat laulaja-lauluntekijöitä, eli he sekä säveltävät että esittävät kappaleensa itse.

  Musiikilla ja musiikinkuuntelulla on vakaa ja tärkeä sija ihmisten elämässä ympäri maailmaa, sen avulla kanavoidaan ja käsitellään erilaisia elämään mahtuvia tunteita, joskus se on juhlaa, toisinaan kuuntelukokemus voi lähennellä terapiaa.

  Soitinmusiikin huippusäveltäjät

  Soitinmusiikilla tarkoitetaan erilaisilla instrumenteilla, kuten esimerkiksi kitaroilla, rummuilla ja puhallinsoittimilla esitettävää musiikkia. Se siis eroaa täysin elektronisesti tuotetusta musiikista. Perinteisesti orkesterien ja bändien tuotokset ovat tätä lajia.

  Suurin osa alansa huipuista on ollut luomassa kokonaan uutta genreä keksimällä jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin kuultu. Tällaisina pioneereina voidaan pitää muun muassa Beatles-yhtyettä, Elviksen musiikkia, raskasta rockia, jota nykyään kutsutaan hevimetalliksi, sekä punkia ja pop-musiikkia. Jimi Hendrixiä ja Kurt Cobainia pidetään kitaravetoisen vaihtoehtomusiikin ehdottomina kuninkaina – näistä molemmat muuten olivat vasenkätisiä. Yleensäkin oman alansa virtuoosit myös musiikin alalla ovat päätyneet näyttämään muille suuntaa. Kitaramusiikista voisi vielä mainita etelänmiehen sielunmaisemaa kuvaavan huippukitaristi Carlos Santanan, jonka signature-soundi on selkeästi tunnistettavissa.

  Hevin legendat

  70-luvulla aloittaneet Britannian lahjat maailmalle, kuten Ozzy Osbourne ja Black Sabbath sekä Motörhead keulakuvanaan Lemmy Kilmister, mielletään nykyään hevimetallin uranuurtajiksi. Ozzy, Lemmy tai Alice Cooper ja muut eivät kuitenkaan itse ole missään vaiheessa kutsuneet itseään hevimetallin soittajiksi, vaan he identifioituvat rokkareiksi. Vasta nyt, kun tällä saralla on genrejä melkein yhtä monta kuin on julkaisevia artistejakin, erotamme puheissamme rockin ja metallimusiikin. Tuohon aikaan jako oli enemmänkin populääri- ja vaihtoehtomusiikin välillä, joista jälkimmäistä tässä mainitut herrat edustivat.

  Muita koko genreä ja raskasta musiikkia muovanneita legendoja ovat Ramonesin veljessarja, AC/DC ja Youngin veljekset, Guns n’ Rosesin tunnelmallinen rock-fiilistely, Bon Jovin etenkin urheilukilpailuissa edelleen kuultava stadionrock sekä Bryan Adamsin vähän samaa sarjaa oleva esitystaide.

  Modernin metallimusiikin ja tunnelmarockin tekijät

  Modernimpi metallimusiikki alkoi muovautua ikonisten bändien ja heidän pääsäveltäjiensä käsissä 80-luvun aikana. Metallican James Hetfield, bändit kuten Pantera, Sepultura ja Megadeth kuuluvat tähän kategoriaan. Kotimaisista huipuista on nimettävä Nightwishin Tuomas Holopainen, joka on monien muiden tässä artikkelissa nimeltä mainittavien tavoin luonut kokonaan uuden musiikkisuunnan, oopperahevin, yhdistämällä klassisen musiikin metalliin. Children of Bodomin Alexi Laiho, useasti maailman parhaaksikin valittu kitarataituri on tehnyt mielettömän uran ja vienyt suomalaista metallia maailmalle.

  Metallimusiikki on Suomen suurimpia vientituotteita ja kansana meillä on enemmän bändejä väkilukuun nähden kuin muilla. Kotimaassa suosittu on myös Kotiteollisuus ja sen biisinikkari Jouni Hynynen, joka osaa hienosti ja kansaan iskevästi sanoittaa ja pukea melodiaksi tunteita. Hynystä ennen vaikutti suomalaisen mielenmaisemaa kuvannut Gösta Sunqvist, Leevi and the Leavingsin biisintekijä.

  Elektronisen musiikin huipputuottajat

  Elektroninen musiikki tehdään ja esitetään tietokoneella. DJ-suuruudet, kuten nyt jo edesmennyt ruotsalainen Avicii, Swedish House Mafia, norjalaiset Tungevaag & Raban ovat kaikki 2000-luvun supernimiä ja tehneet järkälemäisiä hittejä. Genren suurin nimi lienee David Guetta, nykyään jo yli viisikymppinen DJ, jolla on vyöllään suuri määrä hittejä ja meriitit sekä yhteistyöt eri artistien kanssa. Nämä kaverit eivät itse laula, vaan ainoastaan tekevät musiikkia ja ottavat sitten biiseille solisteja.

  Ennen tätä porukkaa Justin Timberlaken ja Madonnan sekä Nelly Furtadon ja 50 Centin takana vaikutti milleniumin vaihteessa amerikkalainen Timbaland, joka tuntui siihen aikaan olevan kaikissa hittibiiseissä mukana. Hän loi sen ajan pop-musiikin soundin, lauloi joillain biiseillä itsekin mukana ja nosti yhteistyöartistiensa urat aivan uusille poluille.

  Kotimaiset säveltäjät

  Suomalaiset ovat menestyneet sekä soitintaiteessa että elektronisen musiikin puolella. Kenties kovimmat meriitit löytyvät Darudelta, turkulaiselta dj-tuottaja Ville Virtaselta, jonka Sandstorm-megasuperhitti on täysin vailla vertaansa valloitettuaan 2000-luvun alussa koko maailman. Meiltä löytyy myös Sunrise Avenuen Samu Haber, joka on laulaja-lauluntekijä.

  Paula Vesala – nainen musiikin takana

  Musiikkiala on miesvoittoinen, ja siksi on syytä nostaa naiset esiin erikseen. Suomessa käytännössä kaikki, mihin Paula Vesala koskee, muuttuu kullaksi. Tämä nainen on monien suurten omien hittiensä takana, mutta myös säveltänyt yhden Suomen kaikkien aikojen suosituimmista rakkauslauluista; Johanna Kurkelan esittämän Rakkauslaulun.

  Henri “MGI” Lanz

  Henri Lanz eli tuottajanimeltään MGI on nykyaikaisen urbaanin musiikin palkittu huipputuottaja, jonka musiikkia kuullaan taajaan radioaalloilla. Tämä mies on mm. Evelinan ja Nikke Ankaran soundin takana. Hän on myös työskennellyt jenkkiläisten suurnimien kanssa, kuten 50 Cent, Justin Bieber ja Pitbull.

  MGI on tehnyt yhteistyötä myös Cheekin kanssa tämän uran alussa mm. hitillä Avaimet mun kiesiin, ollut mukana Anna Abreun ja Antti Tuiskun projekteissa ja hänet palkittiin vuonna 2016 parhaan tuottajan Emmalla kotimaassa. Lanzin oma firma M-Eazy Music on monen radioissa soivan artistin koti.

   

   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top