Maailma on täynnä hyviä rock-klubeja

 • Rock-klubit

  February 13, 2019 By adminy 0 comments

  Parhaat rock-klubit maailmalla

  The Beatles, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen ja The Who – nämä uskomattomat bändit tunnetaan nykyään isojen areenojen täyttäjinä, mutta miten oli asioiden laita ennen niiden menestymistä? Kaikki niistä esiintyivät aluksi pienissä baareissa, kahviloissa ja yökerhoissa keräten itselleen tiiviin pienen fanijoukon ennen suuren yleisön sydämien valloittamista. Nykyään rock-klubit ovat laajentuneet myös isojen artistien lavoiksi.

  Kun edellisessä artikkelissa käsittelimme parhaita suomalaisia rock-klubeja, tässä artikkelissa keskitytään ulkomaiden parhaimmistoon. Osa maailman tunnetuimmista rock-klubeista sijaitsee aivan toisilla mantereilla, Yhdysvalloissa ja Australiassa, mutta myös Euroopasta löytyy alan helmiä.

  Artikkelissa sukellammekin muun muassa Lontoon ihmeelliseen ja ennen kaikkea musiikillisesti rikkaaseen maailmaan; ota mukava asento ja muistiinpanovälineet esiin, sillä näillä klubeilla haluat vielä vierailla!

  The Crocodile Cafe / The Crocodile

  The Crocodile Cafe on vuonna 1991 Yhdysvaltain Seattlessa perustettu rock-henkinen kahvila, joka on toiminut lähes 30 vuoden ajan paikallisen rock-musiikin keskuksena. Klubin lavalla ovat soittaneet muun muassa Nirvana, Green Day, Beastie Boys ja Pearl Jam, kaikki musiikkiuransa alkuaikoina. Crocodile Cafe tuli nopeasti tunnetuksi, ja siellä alkoivat käydä niin kykyjenetsijämanagerit kuin rock-fanaatikotkin.

  Kun klubi remontoitiin vuonna 2009, se sai myös uuden ja ytimekkäämmän nimen The Crocodile. Vaikka rock ei olekaan enää genrenä niin suosittu kuin 30 vuotta sitten, The Crocodile kukoistaa edelleen. Rolling Stone -lehti nimitti The Crocodilen vuonna 2013 Amerikan seitsemänneksi parhaaksi klubiksi, jonka jälkeen se on noussut etenkin turistien suosioon.

  The Lexington

  The Lexington on tunnettu ja moneen kertaan palkittu lontoolainen baari, joka tunnetaan upeasta barokkityylisestä sisustuksestaan pienillä rock-häivähdyksillä, maukkaista ruoistaan ja maittavista amerikkalaisista oluistaan. Lexingtonissa soittaa nykyään paljon uusia indie-rock -bändejä ja siellä järjestetään erilaisia tanssitapahtumia ja opetustuokioita. Super Bowlien aikaan Lexington täyttyy innokkaista penkkiurheilijoista ja maanantai-iltaisin baarissa järjestetään bingoja ja tietovisoja.

  Whisky a Go-Go

  Whisky a Go-Go on varmasti tässä artikkelissa mainittavista rock-klubeista tunnetuin. Se sijaitsee Los Angelesin Sunset Boulevardilla ja on saanut mieleenpainuvan nimensä baarissa pyörivien GoGo-tanssijoiden mukaan. Whisky a Go-Go on jäänyt historiankirjoihin lukuisten legendaaristen rock-tähtien, kuten Jimi Hendrixin, Blondien, Guns n’ Rosesin, Fleetwood Macin, X:n ja Soundgardenin, siellä soittamista keikoista.

  Whisky a Go-Go on edelleen aktiivinen ja siellä järjestetään keikkoja lähes päivittäin. Klubin tarjonta perustuu lähinnä juomiin, niin kuin sen nimestä voi päätellä, mutta myös amerikkalaisille klassisten hampurilaisten, ranskalaisten ja kanansiipien syöminen onnistuu. Whisky a Go-Go on siis paitsi loistava keikkabaari, myös mukava paikka herkutella ja nauttia ystävien seurasta.

  CBGB

  CBGB oli New Yorkin Manhattanilla sijainnut klubi, joka avattiin vuonna 1973. Alun perin tarkoitus oli soittaa klassista rockia, mutta klubi alkoi vetää puoleensa uuden aallon artisteja ja punkkareita. CBGB:n esiintymislavalla on nähty muun muassa Ramones, Patti Smith ja Whisky a Go-Go:n lavoilta monille tuttu Blondie. 1990-luvulla klubin yhteydessä oli kahvila ja pieni ravintola.

  CBGB lopetti toimintansa vuonna 2006 muutamien vuosien vuokranantajan kanssa taistelun jälkeen. Vuokria oli jäänyt maksamatta ja omistaja halusi alkaa käyttää tilaa muihin tarkoituksiin. Klubin toiminnan jatkumisen puolesta osoitettiin valtavasti mieltä aina Euroopassa asti ja monet tunnetut artistit yrittivät saada omistajan pään vielä kääntymään. Klubi on jäänyt historiankirjoihin ja sen tuntee jokainen musiikin historiasta kiinnostunut.

  The Troubadour

  Tämä läntisessä Hollywoodissa sijaitseva klubi perustettiin jo vuonna 1957, rockin kulta-aikana. Muun muassa Elton Johnin kerrotaan saaneen jalkansa musiikkimaailman oven väliin The Troubadourissa esiintymisen ansiosta. Vaikka klubi onkin kokenut vuosien varrella paljon, on sen sisustus ja tyyli pyritty pitämään mahdollisimman autenttisina. Troubadour ihastuttaakin vanhahtavilla puisilla baaritiskeillään ja koristemetallijalkaisilla jakkaroillaan.

  The Troubadour on listattu moneen kertaan yhdeksi Yhdysvaltain rock-skenen vaikuttavimmista klubeista. Rolling Stone -lehti julisti The Troubadourin Amerikan toiseksi parhaimmaksi rock-klubiksi vuonna 2013 ja vuonna 2014 Billboard nimesi klubin “must play” eli “pakko käydä soittamassa” -klubiksi. Moni tunnettu bändi, esimerkiksi Red Hot Chili Peppers, on soittanut uusia kappaleitaan ensimmäistä kertaa The Troubadourissa.

  The Haçienda

  The Haçienda on vuosina 1982 – 1997 toiminut rock-klubi Manchesterissa, Englannissa. The Haçiendan lavaa tähditti monet maailmanluokan artistit, kuten The Smiths ja Madonna, ja monille bändeille kyseinen venue olikin ensikosketus Iso-Britannian musiikkikulttuuriin. Toisin kuin yllä mainitut klubit, The Haçiendaa ei ollut alun perin tarkoitettu baari- tai tapahtumatoimintaan, vaan tila oli veneremontoijien käytössä.

  The Haçienda on yksi Iso-Britannian musiikillisesti merkittävimmistä nimistä. Se oli aktiivisesti mukana uusien musiikkityylien, kuten acid housen ja teknon, kehityksessä. Toisin kuin monet muut alueen rock-klubit, The Haçienda muistetaan avomielisenä paikkana, jossa genrejä ei yritetty pitää väkisin erillään toisistaan, ja jossa kaikki – sekä yleisö että artistit – pystyivät olemaan omia itsejään.

  Rock-kulttuuri kukoistaa

  Vaikka rap ja hiphop ovatkin vieneet valtayleisön huomion, rock-kulttuuri kukoistaa edelleen. Vielä vuonna 2016 rock olikin maailman kuunnelluin musiikkigenre. Rock-klubeja löytyy ympäri maailmaa ja niihin tutustuminen on tehty internetin ansiosta helpoksi. Amerikan puolelle päätyvät rock-fanaatikot voivat vierailla The Crocodilen ja The Troubadourin tiskeillä ja Euroopan rajojen sisällä pyörivät voivat istahtaa The Lexingtonin barokkijakkaroille.

   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top