Yleisesti suomalaisesta musiikintuotannosta

 • Suomalaiset musiikkituottajat

  February 13, 2019 By adminy 1 comments

  Musiikkituotantoon liittyy useampia ammattiryhmiä, kuten säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia, tuottajia sekä esittäjiä ja heidän kaikkien yhteistyönä syntyy musiikkiteos. Säveltäjät toimivat joko tietyn yrityksen piirissä tai tilattavana toimijana, kun taas esittäjiin kuuluvat muusikot, solistit sekä kapellimestarit, ja he toimivat joko yrityksissä tai ovat freelancer-tyyppisiä keikkatyöläisiä. Levy-yhtiöt vastaavat äänitteen tuottamisesta, mikä tarkoittaa, että heillä on vastuu musiikillisesta sisällöstä, markkinoinnista sekä äänitteen varsinaisesta tekemisestä, kuten miksauksesta ja äänityksestä.

  Tuottaja on yksi tärkeimmistä rooleista levy-yhtiössä, sillä tuottaja vastaa uuden äänitysprojektin tuottamisesta ja asioiden organisoimisesta. Musiikkikustannus kuuluu yleensä samaan konserniin kuin levy-yhtiö ja nykyään kustantajien työnkuvaan kuuluu äänitteiden valmistus sekä tekijänoikeusmaksujen kerääminen. Suomessa on arviolta noin 80 – 100 levy-yhtiötä, joista noin puolet toimii aktiivisesti.

  Suurimmat tuottajat Suomessa

  Noin 95 % suomalaisista äänitteitä tuottavista yhtiöstä kuuluu Musiikkituottajat – IFPI Finland ry -nimiseen järjestöön, jota pidetään suomalaisten äänitetuottajien kattojärjestönä. Sen tavoitteena on kehittää musiikkialan toimintamahdollisuuksia.

  Järjestö vastaa Suomen Virallisesta Listasta, Emma-gaalan järjestämisestä sekä kulta- ja platinalevyjen jakamisesta. IFPI:n palveluihin kuuluu ISRC-tallennekoodien tekeminen. Se tarkoittaa äänitteiden ja musiikkivideoiden omaa tunnistenumeroa, jonka avulla voidaan tunnistaa äänite ja estää tekijänoikeusrikkomuksia. Käytännössä ISRC-koodin tekeminen onnistuu täyttämällä IFPI:n sivuilta löytyvä hakemus, jonka jälkeen he lähettävät kaavakkeen, joka täytyy ensiksi täyttää ja sen jälkeen palauttaa IFPI:lle.

  Tällä hetkellä IFPI:n järjestöön kuuluu 19 musiikkialan yhtiötä sekä 32 jäsenyrityksen IndieCo, joka on Suomen riippumattomien levy- ja tuotantoyhtiöiden yhdistys. Suurimmat järjestön jäsenet ovat Rähinä Records, Sony Music Entertainment Finland, Universal Music sekä Warner Music Finland.

  • Rähinä Records Oy on rap-musiikkiin keskittyvä levy-yhtiö. Ryhmä perustettiin vuonna 1998 ja sitä olivat muodostamassa Elastinen, Iso H, Uniikki, Asa, Andu, Tasis sekä Jussi Valuutta. Aluksi Rähinä Records oli vain ystäväporukka, mutta vuonna 2003 siitä tuli virallinen levy-yhtiö.
  • Sony Music Entertainment Finland Oy on Sony Corporationin omistuksessa oleva Suomen osasto kansainvälisestä levy-yhtiöstä. Yhtiön kuuluisimpia kotimaisia artisteja ovat mm. Aleksanteri Hakaniemi, Apocalyptica, Arja Koriseva, Arttu Lindeman, Aste, Children of Bodom, Haloo Helsinki!, Hector, Lordi, Nightwish, Paleface sekä Stam1na.
  • Warner Music Finland Oy on suomalainen levy-yhtiö, joka toimii osana kansainvälistä Music Group -konsernia. Yhtiön tunnetuimpia kotimaisia artisteja ovat muun muassa Dingo, Darude, Maija Vilkkumaa, Katri Helena, The Rasmus, Laura Voutilainen sekä J. Karjalainen.

  Universal Music sekä turkulaista toimintaa

  Universal Music Oy on suomalainen levy-yhtiö, joka on osa kansainvälisesti tunnettua Universal Music Group -yhtiötä. Sen tunnetuimpia kotimaisia artisteja ovat Adi L Hasla, Gasellit, Kasmir, Michael Monroe, Mikael Gabriel, Nikke Ankara, Petri Nygård, Robin sekä Teflon Brothers. Alba Records on suomalainen levymerkki, joka keskittyy pääsääntöisesti klassiseen musiikkiin, mutta sisällyttää tuotantoihinsa myös jazzia ja maailmanmusiikkia. Alba Recordsin emoyhtiönä toimii Uittamon Äänite Oy, ja kuten nimestä voi päätellä, yhtiö toimii Turussa.

  Ensio Music Oy on myös turkulainen, vuonna 1980 perustettu levy-yhtiö. Yritys tunnetaan kevyen musiikin kustantajana, jonka kulta-ajat sijoittuivat 90-luvun alkuun. Aluksi yhtiö keskittyi rock-musiikkiin, mutta 80-luvun edetessä julkaisut painottuivat iskelmämusiikkiin. Ensio Musicin lanseeraama Janos Valmusen Bussipysäkillä-kappale on valittu useasti Suomen huonoimmaksi kappaleeksi.

  IndieCo:sta ja klassisesta musiikin tuotannosta

  IndieCo ry toimii Suomen riippumattomien levy- ja tuotantoyhtiöiden yhdistyksenä, jolla on 32 jäsenyritystä. IndieCo:n tarkoituksena on edistää kotimaisen musiikin monipuolisuutta ja elinvoimaisuutta toimimalla linkkinä musiikin alan yhdistysten ja toimijoiden suuntaan. Kuuluisimpia jäseniä ovat mm. Akun tehdastuotanto, Apulanta Oy sekä Rockadillo Records. Fg-Naxos Oy Ab on taidemusiikkia julkaiseva levy-yhtiö.

  Kansainvälistä Naxosta pidetään maailman johtavana klassisen musiikin levy-yhtiönä johtuen sen julkaisujen laajuudesta ja kattavuudesta. Tunnettuja suomalaisia säveltäjiä, jotka ovat levyttäneet Naxokselle, ovat Einojuhani Rautavaara, Uuno Klami, Magnus Lindberg sekä Kai Nieminen.

  Playground Music Oy on suomalainen levy-yhtiö, joka kuuluu laajempaan yritysryppääseen. Yrityksellä on pääkonttori Malmössä ja toimistot Tampereella, Tukholmassa, Kööpenhaminassa sekä Oslossa. Tunnetuimpia yhtiön jakelemia ja julkaisemia artisteja ovat mm. Apulanta ja The Rasmus.

  Uutta ja erilaista

  The Fried Music Oy on vuonna 2002 perustettu yritys, joka toimii musiikkituotannon alalla. Sen palveluihin kuuluu studiotoiminta, musiikkikustannus sekä levy-yhtiö. Yritys myös edustaa useita tuottajia. Tunnetuimpia Fried Musicille levyttäneitä artisteja ovat mm. Anna Puu, Anssi Kela, Hank Solo, Jannika B sekä Lieminen.

  VL-Media taas on audiovisuaalisen alan tuotanto- ja jakeluyhtiö. Musiikin lisäksi yhtiö tekee televisio-ohjelmia. VL-Media on julkaissut paljon rentoutuslevyjä, kokoelmalevyjä sekä lastenmusiikkia. Yhtiön myydyimmät julkaisut ovat Rakkaimmat joululaulut, Rölli seikkailee 1 sekä Albinoni – Adagio.

  Vallila Music House Oy:llä on mm. levy-yhtiötoimintaa, musiikkituotantopalvelua sekä tapahtumatuotantoa. Vallila Music House perustettiin vuonna 2018 legendaarisen Gabi Hakasen toimesta. Artisteina ovat Dumari ja Spuget, Ville Valo & Agents sekä Haloo Helsinki!-yhtiöstä tunnettu Ellips.

  Jokaiselle löytyy paikkansa

  Kokonaisuudessaan suomalainen musiikintuotanto on kattavaa ja tekijöitä riittää niin isoille nimille kuin pienemmillekin artisteille. Isoimmat toimijat Suomessa ovat isojen kansainvälisten toimijoiden osastoja, mutta pienemmilläkin levy-yhtiöllä menee hyvin. Tulevaisuudessa onkin mielenkiintoista seurata, miten isot ja pienet yhtiöt pystyvät auttamaan uusia tekijöitä lyömään itsensä läpi.

   

   

1 Comment

User
Addessy

http://vslevitrav.com/ – generic levitra online

Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top