Suomalaiset yhden hitin ihmeet

 • Musiikkialan tähdenlennot

  February 13, 2019 By adminy 1 comments

  Suomalainen musiikkiteollisuus on aikojen saatossa tuottanut lukemattoman määrän yhtyeitä ja artisteja, jotka ovat pysyneet kansan suosiossa vuosikymmeniä. Osa on noussut raketin lailla tähteyteen ja säilyttänyt menestyksen avaimet, mutta toisilla lento jää syystä tai toisesta lyhyeksi. Tällaisista tarinoista puhutaan usein yhden hitin ihmeinä, sillä suosio on ollut tasan yhden menestyskappaleen pituinen.

  Tässä artikkelissa esittelemme muutamia tähdenlennoiksi jääneitä suomalaisia laulajia, muusikoita ja yhtyeitä, joiden musiikillinen suosio ainakin esitellyn kokoonpanon yhteydessä on ollut lyhytaikainen. Osa esitellyistä on saavuttanut suurta suosiota Suomen rajojen ulkopuolella ja toisilla ura on jatkunut muiden töiden parissa. Tervetuloa mukaan Tean, Pojun, Valvomon, Martti Vainaa & Sallitut aineet -yhtyeen, Mascaran ja Daruden hittien pariin.

  Darude: Sandstorm

  Sandstorm on kappale, joka 2000-luvun alussa oli kaikkien huulilla. Se oli menestys Suomen lisäksi Isossa-Britanniassa ja muualla Euroopassa. Yhä tänäkin päivänä, 20 vuotta julkaisunsa jälkeen, kappale soi Yhdysvalloissa, jossa se ylitti kultalevyn rajan vuonna 2010. Vuonna 2000 single oli maailman parhaiten myynyt 12 tuuman vinyylilevy. Spotify-musiikkipalvelussa Sandstormia on kuunneltu yli 100 miljoonaa kertaa.

  Sandstormin takana on Darude eli oikealta nimeltään Ville Virtanen. Menestyssinglen myötä Daruden debyyttialbumi Before the Storm myi 800 000 kappaletta, mutta sen jälkeen ilmestyneet levyt, vuonna 2003 julkaistu Rush, 2007 julkaistu Label This! ja 2015 ensisoittonsa saanut Moments eivät ole yltäneet samaan. Sandstormin jälkeen huomio Suomessa jäi laimeaksi, mutta ulkomailla Darude menestyy DJ:nä.

  Martti Vainaa & Sallitut aineet: Pelimies

  Yhden suurhitin sai aikaan Martti Vainaa & Sallitut aineet -niminen yhtye, joka perustettiin vuonna 2001. Aluksi cover-kappaleita esittänyt bändi iski kultasuoneen Pelimies-biisillään, jonka se teki jyväskyläläiselle salibandyseura Happeelle. Pelimies-kappaleesta tuli vuoden 2005 kesähitti nousten heti singlelistan ykköseksi. Yhtye julkaisi yhden albumin ja muutamia singlejä, joista viimeisin on vuodelta 2007.

  Tea: Tytöt tykkää

  Tea eli Tea Hiilloste nousi suomalaisten tuntemaksi televisio-ohjelma Popstarsin myötä, jossa koottiin Jane-niminen yhtye. Sen historia jäi lyhyeksi, sillä vuonna 2004 perustettu bändi lopetti toimintansa jo alkuvuonna 2007. Samana vuonna Tea Hiillosteen ensimmäinen single, Tytöt tykkää, julkaistiin, ja se nousi Suomen virallisen singlelistan kärkeen. Siitä tuli The Voice -radiokanavan valitsemana vuoden virallinen kesähitti.

  DJ:t valitsivat Tytöt tykkää -biisin vuoden 2007 kappaleeksi ja Tea Hiillosteen vuoden tulokkaaksi. Lauluun tehtyä musiikkivideota on toistettu YouTubessa yli kaksi miljoonaa kertaa ja singleä on myyty yli 28 000 kappaletta. Tea on julkaissut kaksi albumia ja yhden lapsille suunnatun albumin, mutta ensimmäisen singlen mukaiseen suosioon ne eivät enää ole nousseet.

  Mascara: Erittäin hyvä (ellei täydellinen)

  Suomalaista musiikkihistoriaa edustaa myös kolmesta naisesta koostunut Mascara-yhtye, jonka hittisingle Erittäin hyvä (ellei täydellinen) julkaistiin vuonna 1996. Se nousi singlelistan toiselle sijalle. Singleä seurasi Erittäin hyvä -niminen albumi, joka julkaistiin vuonna 1997. Se myi yli 12 000 kappaletta ja nousi Suomen virallisella albumilistalla parhaimmillaan sijalle 19. Levyltä julkaistiin kappaleet Assanvessankassa, Tyylilyyli ja Ikävänkokoinen mies.

  Erittäin hyvä (ellei täydellinen) -kappaleen jälkeen Mascara julkaisi singlet Mee hoitoon, Rhytm is Magic ja vuonna 2014 Tänään, tässä ja nyt, mutta ne eivät nousseet single- tai radiolistalle. Ennen vuotta 2014 Mascara oli aktiivisena yhteensä puolentoista vuoden ajan, jolloin se esiintyi ahkerasti, mutta yhden kappaleen huuman haihduttua yhtye ei enää ole noussut suureen suosioon.

  Valvomo: Mikä kesä?

  Vuonna 2006 yksikään suomalainen ei välttynyt radiossa soivalta Mikä kesä? -kappaleelta. Se takana on yhtye nimeltä Valvomo. Bändi on julkaissut kaksi albumia: vuonna 2006 Heitä ensimmäinen kivi ja vuonna 2008 Toivo. Heitä ensimmäinen kivi -albumilta lohkaistiin hitiksi noussut Mikä kesä?, joka myi kultalevyn arvoisesti. Se nousi myös Suomen virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle seitsemäksi viikoksi.

  Mikä kesä? julistettiin suuren suosio takia vuoden 2006 kesähitiksi, ja yhä edelleen se toimii kesätunnelmaa nostavana kappaleena. Suomen virallisella latauslistalla kappale saavutti parhaimmillaan sijan yhdeksän, mutta radiolistalla ja Rumban Top 50 -listalla Mikä kesä? oli sijalla yksi. Kyseisen hitin jälkeen yhtyeen suosio hiipui, eikä se ole vuonna 2008 tehdyn Matkaan-promosinglen jälkeen julkaissut uutta musiikkia.

  Poju: Poika (saunoo)

  Taitelijanimeä Poju käyttävä Pasi Heinonen sai mainetta vuonna 2011 julkaistusta Poika (saunoo) -kappaleesta. Se oli tehty jääkiekkojoukkue JYPin mahdollisia Suomen mestaruusjuhlia varten, mutta pääsi sen sijaan esiin jääkiekon maailmanmestaruuskisojen yhteydessä, kun Suomi voitti mestaruuden. Kappale nousi suosioon ja oli keväällä 2011 useita viikkoja sekä Suomen myydyin, ladatuin että tanssituin single.

  Pojun menestystarina Poika (saunoo) -kappaleen veroisessa mittakaavassa jäi kyseiseen kappaleeseen, sillä sen veroista hittiä ei ainakaan toistaiseksi ole syntynyt. Pasi Heinonen on julkaissut sen jälkeen runsaasti musiikkia sekä Poju-nimellä että omalla nimellään, joista viimeisimmät ovat vuodelta 2018. Ennen Pojun aikakautta Pasi Heinonen esiintyi 1990-luvulla Funkykarkurit-nimisessä yhtyeessä ja toimi Hausmyllyn laulajana vuosina 2007 – 2010.

  Lopuksi

  Suomalainen musiikkimaailma on täynnä tähtien kimallusta, mutta joidenkin osalta tuike päättyy jo yhden menestyskappaleen jälkeen. Tässä artikkelissa esittelimme kuusi erilaista yhtyettä tai artistia, jotka kaikki ovat singahtaneet tietoisuuteemme suurmenestykseen nousseella kappaleella. Vaikka kyseisen kokoonpanon osalta suosio on pian laantunutkin, on lauluista jäänyt ikimuistoisia kappaleita, jotka ilahduttavat vielä vuosienkin jälkeen.

1 Comment

User
Addessy

http://hcialischeapc.com/ – cheapest cialis available

Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top